SLO | ENG | HR | SRB | BG | HU Начало | Образование | Контакти | За нас | Законодателство  
 
Naton Bulgaria
  Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest  
 
   
Naton HR > Новини

Девет съвета за успешен старт в новата работа

Новата работа винаги представлява предизвикателство. Например пътувайки сами в чужда страна е както вълнуващо да научим и разгледаме нови неща, така и е доста изнервящо да се ориентираме и да интерпретираме чуждия език. Ежедневно хиляди хора започват нова работа и първото впечателение си остава най-важното. Предлагаме Ви полезни съвети как да впечатлите новите си колеги още през първата седмица на работното Ви място.

Първите три месеца на ново работно място са като продължение на интервюто. Вие трябва да сте в играта още от първия ден. Успешните служители имат стратегия още от първия си работен ден. Девет техники се оказаха успешни в новото начало:

1. Бъдете активни в представянето си.

Поемете инициативата да се срещате с хора. Поздравявайте ги в асансьора, кухнята или тоалетната – ще Ви се отплати в крайна сметка. Обикновено колегите си имат своите задачи и нямат време, за да дойдат при Вас. Започнете с групата, която Ви е най-близка, хората, с които директно работите. Не забравяйте, че е в техен интерес Вие да започнете в правилната посока, след като Вашата работа ще засяга тяхната.

2. Сприятелете се с ветеран, който да Ви помогне да лавирате (и да намерите химикалките).

Научете кои са играчите и кой е в компанията от известно време. Намерете очукания ветеран, койтно знае кое върши работа и кое не и може да Ви покаже наоколо. Компаниите имат собствен език и шеги. Намерете онзи човек, който ще Ви помогне да декриптирате акронимите и политиката в офиса. В допълнение, ще Ви трябва някого, който да да прави „глупавите” неща. Запитване към шефа къде седят химикалките е твърде плоско за неговия ранг.

3. Заложете очаквания у Вашия ръководител и колеги.

Срещнете се с Вашия шеф. Използвайте тази първоначална среща за разберете какво точно се разбира под успех в първата седмица, първия месец и първото тримесечие. Същевременно ако сте на управленска позиция е важно да започнете да залагате очаквания у Вашите подчинени. От стила на общуване до работното време първата седмица залага тона.

4. Разберете ситуацията с кафето.

Добра стратегия за успех е да намерите къде седи кафето. Също така е много важно да разберете какви са неписаните правила в офиса, които ако случайно нарушите, може да се стигне до експлозивни ситуации. Кой мие чиниите? Кои са общите рафтове. Например, в един офис може да има много хладилници и колегите да се ядосат ако Вие използвате грешния. Действайте като гъба – попивайте – гледайте какво и как правят хората. Няма нищо лошо в това да се попита как се използва машината за кафе.

5. Започнете да показвате и да документирате какво продадохте на компанията.

Каквото и да сте „продали” на интервюто, превърнете го във Вашата мисия за демонстрация на това, което правите. Ако сте споделили, че сте гуру на социалните мрежи или работите добре с числа, започнете веднага да обновявате социалните мрежи на компанията или да разбирате смисъла на организацонните анализи. Също така си създайте списък с овациите и хвалбите, които получавате. Записвайте Вашите постижения и основни приноси, както и позитивната обратна връзка. Този навик трябва да се създаде от рано и с цел достъпност на информацията за бъдещи оценки на работата и преговори за увеличение на заплатата.

6. Организайте се и създайте добри навици.

Поради огромното количество информация, с което сте конфронтирани, създаването на добри навици и организация ще Ви улесни живота много. Също така времето е благоприятно за подобрение на някои вредни навици. Предлага Ви се чудесна възможност да преодолеете всякакви предизвикателства или слабости от миналото. Например, ако Вие имате проблеми с ефективното управление на време, използвайте тази първа седмица да планирате как ще прекарвате всеки ден и започнете да го практикувате.

7. Подсилете новите си контакти в социалните мрежи.

В момента, в който Вие сте официално на новата работа, е важно да актуализирате Вашата позиция във Вашите социални профили, а също така да започнете да следите Вашата нова компания и колеги. Срещайки се с нови хора, циментирайте връзките като ги намерите в Twitter или LinkedIn. Не забравяйте, че не всяка социална медия е подходяща – започнете с тези, които имат най-голям смисъл. Например, Facebook е разглеждана по-скоро като личен профил, така че бъдете дискретни.

8. Свържете се отново с бившите си колеги.

Може би е контраинтуитивно, но първата седмица е най-доброто време, в което да се свържете с колегите си от предишни работи. Поискайте си препоръки в LinkedIn. Най-доброто време за получаване на референции е онова, в което Вие не търсите нова работа.

9. Проучете района на местоработата.

Проучете района, в който работите. Знаете ли къде са най-близките аптеки? Откъде ще си вземете сандвич, или къде ще заведете хора на кафе или на приятен бизнес обяд? Вие трябва да знаете къде да намерите стоки от първа необходимост. За всеки случай.

 

Надяваме се тези съвети да са полезни в първата и същевременно най-несигурна седмица на новата работа. Разбира се, всеки човек си има индивидуален подход и силни страни. Заложете на тях и вярвайте в себе си.

На нас ни се довериха:
 
 
Naton Bulgaria   Copyright © 2008-2016 Naton d.o.o.,
Всички права запазени
 
Naton HR Slovenia | Naton HR Global | Naton HR Germany | Naton HR Croatia | Naton HR Serbia
Naton HR Bulgaria | Naton HR Hungary